Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 12, 2013

Αποζημίωση... από το φυσικό αέριο. -Στις «κουρεμένες» καταθέσεις Ρώσων.

Μέρος των εσόδων από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου στο μέλλον υπόσχεται ο πρόεδρος της κύπρου Νίκος Αναστασιάδης να χρησιμοποιήσει προκειμένου να εξοφλήσει τις «κουρεμένες» καταθέσεις Ρώσων. 

 Ο Ν. Αναστασιάδης διαβεβαίωσε για την ετοιμότητα να αποζημιωθεί μέρος των χαμένων καταθέσεων Ρώσων υπηκόων μετά το «κούρεμα» που αποφάσισε το Eurogroup για την Τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή.
Για τον σκοπό αυτό , δήλωσε , οι κυπριακές αρχές σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν μέρος των εσόδων από τη μελλοντική εκμετάλλευση του φυσικού αερίου.

Σε συνέντευξη την οποία παραχώρησε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass, o N. Αναστασιάδης είπε πως «οι Ρώσοι δεν έχουν προδώσει την Κύπρο, παρά τις σκληρές αποφάσεις του Μαρτίου, από τις οποίες επηρεάστηκαν πολλοί από αυτούς».
Αυτό —πρόσθεσε— είναι πολύ σημαντικό, διότι ενθαρρύνει και δίνει περισσότερη αυτοπεποίθηση ότι είναι δυνατόν να αποκατασταθεί η οικονομία της Κύπρου και έχει καταστεί ένα από τα στοιχεία για να συνεχισθεί η ανάπτυξη των δεσμών με τη Ρωσία.
Ο Ν. Αναστασιάδης πρόσθεσε ότι θα δημιουργηθεί ειδικό ταμείο για τη συγκέντρωση χρημάτων, όταν υπάρξει βελτίωση της κατάστασης της οικονομίας και του τραπεζικού τομέα με στόχο την αποζημίωση των απωλειών. 

Συμφωνία
Η Ρωσία και η Κύπρος υπέγραψαν τη συμφωνία για την αναδιάρθρωση του παλαιού δανείου των 2,5 δισ. ευρώ, που είχε χορηγηθεί στη Λευκωσία το Δεκέμβριο του 2011, μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα το Ρώσο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Σεργκέι Στορτσάκ.
Ο κ. Στορτσάκ είχε νωρίτερα συναντηθεί με τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, ο οποίος βρέθηκε στη Μόσχα για λίγες μόνο ώρες, με αποκλειστικό σκοπό να υπογράψει την τροποποίηση της σχετικής συμφωνίας και μόνο.
Οι όροι του αναδιαρθρωμένου δανείου προβλέπουν έναρξη αποπληρωμής του από το 2016 αντί για εφέτος και σε οκτώ ισόποσες εξαμηνιαίες δόσεις, ενώ έως τότε θα ισχύει «περίοδος χάριτος», κατά τη διάρκεια της οποίας θα καταβάλλεται αναδρομικά από το Μάρτιο 2013 επιτόκιο 2,5 αντί του αρχικού 4,5%.
Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αντόν Σιλουάνοφ, η μείωση αυτή ισοδυναμεί με διαγραφή του 10 % του χρέους. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ, που επικαλείται τον οίκο Moody's η Κύπρος ενδέχεται λόγω των σοβαρών οικονομικών της προβλημάτων να ζητήσει από τη Ρωσία και νέα αναδιάρθρωση, παρά την υπάρχουσα εμφανή χαλάρωση των όρων του ρωσικού δανείου.
Το ρωσικό δάνειο είχε αρχικώς χορηγηθεί για 4,5 χρόνια και η Μόσχα, παρά τις εκκλήσεις της Λευκωσίας, δεν ανταποκρίθηκε με νέο δάνειο, παρά μόνο με τη χαλάρωση των όρων του υπάρχοντος δανείου. Το σχετικό κυπριακό αίτημα για 5ετή παράταση και αναδιάρθρωση του δανείου είχε υποβληθεί τον περασμένο Μάιο από τον υπουργό Οικονομικών της Δημοκρατίας Χάρη Γεωργιάδη.
Με συνέντευξή του στο πρακτορείο Itar-Tass ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης επιβεβαίωσε την ετοιμότητά του να αποζημιωθούν μερικώς οι Ρώσοι καταθέτες με τη δημιουργία ειδικού ταμείου, που θα αφορά ειδικά τις ρωσικές απώλειες. 
enet.gr
12/9/13

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin