Τρίτη, Φεβρουαρίου 12, 2013

Στη διαιτησία Δημόσιο-ανάδοχος Μετρό Θεσσαλονίκης

Στην διαιτησία έχουν προσφύγει το Δημόσιο και η κοινοπραξία που κατασκευάζει το Μετρό Θεσσαλονίκης, με στόχο να εξεταστούν, εάν τα –κατά βάση οικονομικά- αιτήματα που εγείρει η κοινοπραξία είναι βάσιμα.

Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας δημοσίων έργων, Στράτος Σιμόπουλος, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, επιχειρείται η εξεύρεση νομικής λύσης, μέσω διαιτησίας, για τις αξιώσεις των εταιρειών.

«Βρήκαμε το μεγαλύτερο έργο που εκτελείται σήμερα στη χώρα, και το σημαντικότερο ίσως που έχει γίνει ποτέ στην πόλη, ημιθανές. Το βάλαμε στην εντατική και το κρατήσαμε στη ζωή. Με πολύ κόπο, επιμονή και υπομονή, παραδίδουμε τους περισσότερους σταθμούς στην κοινοπραξία, ενώ είμαστε κοντά στην εξεύρεση νομικής λύσης, μέσω διαιτησίας, για την εξέταση όποιων -και τονίζω τη λέξη όποιων- από τα αιτήματα της κοινοπραξίας μπορεί να κριθούν εύλογα» σημείωσε.


Προβληματίζουν οι αρχαιότητες

Ωστόσο, αυτό που προβληματίζει τους επικεφαλής του έργου είναι τα αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν βρεθεί στο σταθμό «Βενιζέλος». Και αυτό διότι είναι απαραίτητο οι αρχαιότητες να μεταφερθούν προκειμένου να κατασκευαστεί με ασφάλεια ο εν λόγω σταθμός.

«Βρισκόμαστε τώρα μπροστά σε ένα εμπόδιο που αν δεν το ξεπεράσουμε, θα αποτελέσει ταφόπλακα για το έργο. Σέβομαι απόλυτα την αξία των ευρημάτων, την ιστορία της πόλης και τη σημασία της ιστορικής μνήμης.

Άλλωστε οι λαοί για να έχουν μέλλον πρέπει να έχουν μνήμη. Δεν υπάρχει όμως τεχνική λύση ενσωμάτωσης των ευρημάτων στο σταθμό. Ταυτόχρονα δεν μπορεί να καταργηθεί ο σταθμός, διότι θα έχουμε ένα έργο κουτσουρεμένο, ενώ ο ανασχεδιασμός του θα το πάει χρόνια πίσω» ανέφερε ο κ. Σιμόπουλος.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Αττικό Μετρό Α.Ε. Χρήστος Τσίτουρας σημείωσε ότι:

«Η Αττικό Μετρό Α.Ε. διερευνά από τριμήνου τη δυνατότητα κατασκευής του σταθμού χωρίς να απαιτείται η μεταφορά των αρχαιοτήτων που έχουν αποκαλυφθεί στο πρώτο επίπεδό του. Η ενδελεχής μελέτη απέδειξε ότι, με δεδομένα τις ιδιαιτερότητες του υπερσύγχρονου συστήματος του Μετρό της Θεσσαλονίκης, όπου τα ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα είναι συνδεδεμένα μεταξύ των σταθμών, καθώς και τις τοπικές συνθήκες με τον περιορισμένο χώρο από τα υφιστάμενα κτίρια, δεν υπάρχει καμία ασφαλής τεχνική λύση για να κατασκευαστεί ο σταθμός χωρίς να μεταφερθούν οι αρχαιότητες».

Ο σταθμός «Βενιζέλου» υπολογίζεται ότι θα έχει την τέταρτη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση στο σύνολο των 13 σταθμών της βασικής γραμμής του Μετρό Θεσσαλονίκης. Για τις εργασίες κατασκευής και αρχαιολογικής έρευνας του συγκεκριμένου σταθμού, έχουν ήδη δαπανηθεί περίπου 20 εκατ. ευρώ.

Όπως έγινε γνωστό, ενδεχόμενη κατάργηση του σταθμού «Βενιζέλου», λόγω της παραμονής των αρχαιοτήτων στη θέση που αποκαλύφθηκαν, θα προκαλούσε δυσμενείς συγκοινωνιακές, κυκλοφοριακές, περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, καθώς θα απέκλειε 67.000 πολίτες ημερησίως από τη γρήγορη, αξιόπιστη και ασφαλή μετακίνηση που προσφέρει το Μετρό.

Επίσης, μία ενδεχόμενη μετακίνηση του πρώτου επιπέδου του σταθμού «Βενιζέλου», θα απαιτούσε νέα ανασκαφή μεγάλης έκτασης στο κέντρο της πόλης, με ανάλογη επικινδυνότητα εύρεσης σημαντικών αρχαιοτήτων, με συνέπεια, ξοδεύοντας χρήμα και χρόνο, «να ξαναβρεθούμε ακριβώς στο ίδιο αποτέλεσμα», όπως εξήγησε ο κ. Τσίτουρας.

«Η Αττικό Μετρό Α.Ε. έχει έμπρακτα αποδείξει σεβασμό στις αρχαιότητες της πόλης και όπου αυτό ήταν τεχνικά εφικτό τις διατήρησε επιτόπου, όπως συνέβη με τη Βασιλική στο σταθμό του Μετρό ‘‘Σιντριβάνι’’.

Αντίστοιχα, όταν αυτό δεν ήταν εφικτό, φρόντισε για την ασφαλή μεταφορά τους με εξειδικευμένες εταιρίες μεγάλης εμπειρίας. Αυτό συνέβη με την ίδια αρχαία οδό που αποκαλύφθηκε σε μήκος περίπου 80 μέτρων στο σταθμό του Μετρό ‘‘Αγίας Σοφίας’’ και από τον περασμένο Αύγουστο έχει μεταφερθεί.

Το ίδιο ακριβώς θα συμβεί και με τις αρχαιότητες που αποκαλύφθηκαν στο σταθμό ‘‘Βενιζέλου’’, για τις οποίες υπάρχει Υπουργική Απόφαση κατόπιν ομόφωνης γνωμοδότησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) για την απόσπαση και την ανάδειξή τους στο στρατόπεδο ‘‘Παύλου Μελά’’ ή σε άλλο χώρο στην πόλη.

Οποιαδήποτε σκέψη, είτε για κατάργηση του σταθμού «Βενιζέλου», είτε για αλλαγή στο σχεδιασμό του, θα επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στη χρηματοδότηση του έργου, με ορατό κίνδυνο την απένταξη από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση», κατέληξε ο κ. Τσίτουρας.

«Βρίσκομαι εδώ με διπλή ιδιότητα, του τεχνικού και μέλους του δ.σ. της Αττικό Μετρό Α.Ε. και του ενεργού πολίτη, έχοντας μάλιστα τη θέση αντιδημάρχου. Βρισκόμαστε δυστυχώς, ως πόλη, μπροστά σε ένα νέο δίλημμα, σε ένα νέο διχασμό. Θέλουμε μια νέα υποθαλάσσια; Μια νέα πλατεία Διοικητηρίου; Θέλουμε κουφάρια και σκουπιδότοπους; Δεν είναι προτιμότερο να θέλουμε μια σύγχρονη πόλη με μέσο σταθερής τροχιάς και μάλιστα το συντομότερο δυνατό; Η Θεσσαλονίκη υποφέρει από τις καθυστερήσεις που καταγράφονται στα έργα. Και τώρα που επιτέλους έχει έρθει η ωρίμανση του Μετρό και που μπορεί να ‘‘τρέξει’’ δυστυχώς ομφαλοσκοπούμε και κινδυνεύουμε να μπούμε σε νέες περιπέτειες» ανέφερε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Αττικό Μετρό Α.Ε. και αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.
 .capital.gr
12/2/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

-----------

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin