Πέμπτη, Φεβρουαρίου 07, 2013

ΥΠΕΚΑ: Απάντηση Υπουργού Αναπληρωτή ΠΕΚΑ Σταύρου Καλαφάτη σε επίκαιρη ερώτηση Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ για τη διαχείριση αποβλήτων στη Ζάκυνθο

Την ανάγκη συναίνεσης στην εξεύρεση οριστικής λύσης στο πρόβλημα της διαχείρισης αποβλήτων στη Ζάκυνθο ανέδειξε ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή Ζακύνθου του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ κυρίου Σταύρου Κοντονή.

Ο Υπουργός Αναπληρωτής ανέδειξε στις τοποθετήσεις του τις ευθύνες που έχουν οδηγήσει ως εδώ στο συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά και τους κινδύνους για το περιβάλλον και τη χώρα από τυχόν νέες καθυστερήσεις. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «κωλυσιεργίες και σκοπιμότητες, το μόνο που δεν εξυπηρετούν είναι το καλό της Ζακύνθου και οι μόνοι που δεν ωφελούνται και δεν ωφελήθηκαν από κωλυσιεργίες και σκοπιμότητες, επί σειρά ετών, είναι η τοπική κοινωνία, η τοπική οικονομία, το περιβάλλον της περιοχής».
Τόνισε μάλιστα ότι η συνολική καθυστέρηση στη δρομολόγηση εναλλακτικής λύσης συνετέλεσε σε μεγάλο βαθμό στην παραπομπή της χώρας ενώπιον του ΔΕΚ με την προσφυγή της 20ης Δεκεμβρίου 2012. Σημείωσε με έμφαση ότι περαιτέρω καθυστέρηση στη λήψη απόφασης για τη νέα εγκατάσταση το μόνο αποτέλεσμα που θα έχει θα είναι να πολλαπλασιάζεται ο, ήδη πολύ υπαρκτός, κίνδυνος να πληγεί καίρια η ίδια η βιοποικιλότητα και ο βιότοπος της Caretta Caretta λόγω της ορατής πλέον απειλής να μετατραπεί σε σκουπιδότοπο με την κατάρρευση ολόκληρου ή μέρους του υφιστάμενου ΧΥΤΑ. Όσον αφορά την ουσία του θέματος, ο Υπουργός Αναπληρωτής τόνισε ότι η έννοια και ο σκοπός της ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων, που τελικά επιλέχθηκε, με επεξεργασία και υγειονομική ταφή των υπολειμμάτων αυτής της επεξεργασίας σε ΧΥΤΥ,δεν έχουν καμία σχέση με απόρριψη ή διάθεση αποβλήτων, εφόσον πρόκειται για οργανωμένη δραστηριότητα, περιβαλλοντικά ευμενέστερη και ηπιότερη της αρχικώς προεγκεκριμένης. Η αυστηρή δε τήρηση των ειδικών περιβαλλοντικών όρων που έχουν τεθεί, με συστηματική παρακολούθηση και έλεγχο, είναι αυτή που θα διασφαλίσει τη στεγανότητα, την εύρυθμη λειτουργία και την αποφυγή κάθε κινδύνου μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα από την υγειονομική ταφή του υπολείμματος.

Ο Υπουργός Αναπληρωτής σημείωσε ότι σκοπός της Κυβέρνησης είναι να υπερασπισθει και να προασπίσει το δημόσιο συμφέρον, αλλά και να κινηθεί σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε αυτήν τη στιγμή. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «εκτός από την περιβαλλοντική καταστροφή ή την προσβολή που θα υπάρχει για την χώρα μας σε μία αρνητική έκβαση του θέματος, πιθανότατα θα υπάρξει και σοβαρή οικονομική επίπτωση και αυτό θα πρέπει να το αποφύγουμε πάση θυσία».  Ο Υπουργός Αναπληρωτής τόνισε, στο τέλος των τοποθετήσεών του, ότι «είναι η ώρα πλέον το πρόβλημα της διαχείρισης των αποβλήτων της Ζακύνθου, που απειλεί με υποβάθμιση το περιβάλλον και αμαυρώνει την εικόνα της χώρας μας, να κλείσει οριστικά. Στις συνθήκες αυτές η επίτευξη συναντίληψης, συνεννόησης και συναίνεσης είναι απολύτως απαραίτητη».
7/2/13 
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin