Δευτέρα, Φεβρουαρίου 11, 2013

Η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου ξεκινάει

Τι προβλέπεται για την περιοχή
Ενα βήμα πριν από τη θέσπιση του νομικού πλαισίου που θα ανοίξει τον δρόμο για τον διαγωνισμό βρίσκεται η υπόθεση της ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου. Πρόκειται για την πρώτη ουσιαστική κίνηση για το πολυπόθητο «άνοιγμα» της Αθήνας στη θάλασσα, που πέρασε από αρκετές περιπέτειες μέχρι να φθάσει στο σημερινό σημείο. Η ανάπλαση του Φαληρικού Ορμου είναι ένα από τα λίγα έργα που κινούνται αυτή την εποχή στην πρωτεύουσα: το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στον παλαιό ιππόδρομο, η μετατροπή του ΦΙΞ στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, η επέκταση του μετρό στον Πειραιά και η ανάπλαση του κέντρου με άξονα την οδό Πανεπιστημίου, τα οποία θα παραδοθούν σταδιακά από το 2014 έως 2017.
Η υπόθεση της ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου πέρασε από... σαράντα κύματα μέχρι να φθάσει σήμερα ένα βήμα πριν από το επιθυμητό αποτέλεσμα. Από τις αποτυχημένες παρεμβάσεις της περιόδου των Ολυμπιακών Αγώνων μέχρι τα σχέδια για τη μετατροπή του σε λιμένα κρουαζιέρας, τα οποία συζητήθηκαν έντονα πριν από μερικούς μήνες αλλά δεν ευοδώθηκαν. Τελικά, τα προβλήματα ξεπεράστηκαν: σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, το σχέδιο προεδρικού διατάγματος που θα καθορίσει τις χρήσεις γης στον Φαληρικό Ορμο υπεγράφη και απεστάλη στο Συμβούλιο της Επικρατείας για προδικαστικό έλεγχο. Παράλληλα, οι μελέτες που εκπονήθηκαν με έξοδα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (και την επίβλεψη του ίδιου του Ρέντσο Πιάνο, που επιμελείται και τη δημιουργία του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος στον παλαιό ιππόδρομο) ολοκληρώθηκαν στις αρχές του φθινοπώρου, ενώ τα τεύχη δημοπράτησης του έργου παραδόθηκαν στο τέλος του έτους. Μάλιστα, όπως είχε απαιτήσει το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, οι μελέτες είναι πλήρεις και καλύπτουν όλες τις πτυχές του έργου. Η Πολιτεία είχε στο παρελθόν γνωστοποιήσει ότι τα έργα της ανάπλασης θα κατασκευαστούν με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), ενώ το έργο είχε ενταχθεί για χρηματοδότηση στο ΠΕΠ Αττικής. Πλέον, το μόνο που απομένει είναι να οριστεί ποιος θα είναι ο φορέας ανάθεσης/υλοποίησης του έργου για να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός. Υπενθυμίζεται ότι με τα σχέδια, η περιοχή του Φαληρικού Ορμου θα χωριστεί σε τέσσερις ζώνες, καθεμία από τις οποίες θα συγκεντρώνει διαφορετικού χαρακτήρα χρήσεις (λ.χ. αθλητικές, πολιτιστικές). Η λεωφόρος Ποσειδώνος θα μετατοπιστεί και θα υπογειοποιηθεί ανά τμήματα, ενώ τρεις από τους δρόμους του Μοσχάτου θα επεκταθούν με τη μορφή προβλήτας στη θάλασσα.
Ο Φαληρικός Ορμος είναι ένα από τα τέσσερα μεγάλα έργα που θα αλλάξουν σταδιακά το πρόσωπο της Αθήνας μέχρι το 2017. Το... τελευταίο θα είναι η επέκταση του μετρό προς τον Πειραιά (ορίζοντας το 2017), που θα βελτιώσει τη ζωή των κατοίκων πυκνοκατοικημένων δήμων. Τα υπόλοιπα είναι έργα ανάπλασης:
- Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Με χορηγία του ιδρύματος κατασκευάζεται νέο κτίριο για την Εθνική Βιβλιοθήκη και την Εθνική Λυρική Σκηνή, πλαισιωμένο από ένα πάρκο 170 στρεμμάτων. Η κατασκευή έχει ξεκινήσει και ορίζοντας ολοκλήρωσης είναι το 2016.
- Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Μετά έτη καθυστερήσεων, η μετατροπή του παλαιού εργοστασίου ΦΙΞ επί της λεωφόρου Συγγρού στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης βρίσκεται πλέον σε προχωρημένο στάδιο, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2014.
- Ανάπλαση Πανεπιστημίου
Στις 27 Φεβρουαρίου θα ανακοινωθεί ο νικητής του διαγωνισμού του έργου, που χρηματοδοτείται από το Ιδρυμα Ωνάση. Θα ακολουθήσει η εξειδίκευση των μελετών και κατόπιν ο διαγωνισμός για το κατασκευαστικό κομμάτι, με στόχο τα έργα (κυρίως ελαφρές παρεμβάσεις, πλην του τραμ) να τελειώσουν το 2015.
Του Γιωργου Λιαλιου
10/2/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin