Δευτέρα, Μαΐου 28, 2012

Κύπρος: «Εάν η Ελλάδα Βγει από το Ευρώ, δεν μας Σώζουν τα Κοιτάσματα Φυσικού Αερίου»

«Εάν η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ, η Κύπρος θα έχει τεράστιο πρόβλημα και στην περίπτωση αυτή δεν μας σώζει αν έχουμε κοιτάσματα φυσικού αερίου». Τη δραματική αυτή προειδοποίηση απηύθυνε ο υφυπουργός Προεδρίας για ευρωπαϊκά θέματα της Κύπρου Ανδρέας Μαυρογιάννης, από το βήμα του ενεργειακού συνεδρίου, που έγινε το περασμένο Σάββατο στο Ηράκλειο της Κρήτης, με την οργανωτική φροντίδα των Γραφείων Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε Αθήνα και Λευκωσία.
Ο κ. Μαυρογιάννης επισήμανε ότι υπάρχει μεν μια αύξηση αξιοπιστίας της Κύπρου λόγω των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, όμως, επισήμανε ότι η οικονομική κατάσταση της Μεγαλονήσου είναι πολύ ρευστή.
«Η έκθεση του τραπεζικού τομέα σε ελληνικά ομόλογα κάνει την Κύπρο εύθραυστη, τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μαυρογιάννης ανακοίνωσε ότι ανεξάρτητα από τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, η Μεγαλόνησος θα έχει φυσικό αέριο το αργότερο σε τρία χρόνια. «Ως μέλος της Ε.Ε.», είπε, «είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε πλήρως τις ευθύνες μας και να καταφέρουμε να συμμετάσχουμε πλήρως στην επίτευξη των στόχων της Ε.Ε. για το λεγόμενο 2020. Εργαζόμαστε εντατικά. Θα τα καταφέρουμε, αν δεν είναι το 2014, το πολύ το 2015 να έχουμε στην Κύπρο φυσικό αέριο».
Αναφερόμενος, εξάλλου, στην Κυπριακή Προεδρία της Ε.Ε., από την 1η Ιουλίου, ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι η Κύπρος θα αποδώσει μεγάλη σημασία στα θέματα της ενέργειας. «Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2030, η Ε.Ε. θα συνεχίσει να εισάγει πέραν του 90% των ενεργειακών της αναγκών. Η ανάγκη για φυσικό αέριο είναι πάρα πολύ μεγάλη και ο στόχος για ικανοποίηση με ΑΠΕ στο 20% μέχρι το 2020, ακόμη και αν επιτευχθεί, δεν αλλάζει ριζικά αυτά τα δεδομένα. Η ελπίδα μας είναι ότι σε αυτή τη νέα εξέλιξη η Κύπρος και η Ελλάδα θα διαδραματίσουν πολύ σημαντικό ρόλο».
Ανάμεσα στα ζητήματα με τα οποία θα ασχοληθεί η Κυπριακή Προεδρία είναι, η ασφάλεια εξόρυξης και αποφυγής ατυχημάτων, οι διασυνδέσεις, καθώς και η Οδηγία για την ενεργειακή απόδοση.
Πηγή: Energia.gr
Ecofinder.gr News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin